Zeehondencreche

Van de 19 soorten zeehonden die er op de hele wereld zijn, leven er twee in de Waddenzee: de "gewone" en de "grijze" zeehond. De Waddenzee is een heel geschikt gebied voor de zeehond om te wonen: zandbanken om rustig te liggen en een zee vol vis. Daar zouden we dus heel zuinig op moeten zijn. Helaas wordt de rust steeds meer verstoord en het water -en daardoor ook de vis- meer en meer vervuild. Door die ver-

vervuiling worden de zeehonden sneller ziek, terwijl verstoring of storm er voor zorgen dat veel babyzeehonden hun moeder kwijt raken. Deze zeehonden worden opgevangen in een zeehondencreche.

Doel

Het opvangen, behandelen en weer uitzetten van zeehonden.

Het voorlichten van het publiek over problematiek van de zeehond en zijn milieu.

Het doen van onderzoek naar oorzaken die van invloed zijn op de gezondheid van de zeehond en de groei; daarnaast naar bedreigingen van zeezoogdieren in het algemeen.

Zodra een zeehond weer gezond is en voldoende gewicht heeft om zelfstandig te kunnen overleven, wordt hij weer uitgezet. Geen enkele zeehond blijft langer dan noodzakelijk in gevangenschap. Dit uitzetten is altijd weer een feest: het is de kroon op het werk van alle medewerkers. De zeehond is genezen en mag weer de zee in. Alle zeehonden krijgen een merkje in hun staartflap, om hen in de toekomst te herkennen.

Soms raakt een zeehond dit merkje echter kwijt, en daarom wordt de laatste jaren ook een chip met  electronische informatie in het lichaam aangebracht.

'

Leven in water

Zeehonden zijn echte waterdieren. Dat kan je aan een heleboel dingen zien. Ze hebben geen gewone poten maar flippers, waarmee ze goed kunnen zwemen. Lopen gaat een stuk moeilijker! Ze ‘bobberen’ vooruit en dan glijden ze met hun buik over de grond. Gelukkig hebben ze een vetlaag die ze beschermt tegen de kou. De neus van de zeehond is heel bijzonder: hij zit altijd dicht. Pas als een zeehond adem wil halen doet hij hem even open.

Wist je dit?

  • Zeehondenmelk is wel tien keer zo vet als volle melk die wij drinken.
  • Een babyzeehond groeit daarvan binnen een maand van 8 naar 24 kilo.
  • Een babyzeehond die zijn moeder is kwijtgeraakt heet een huiler.
  • Een volwassen zeehond eet per dag 5 kilo vis.
  • Zonlicht is heel belangrijk voor een zeehond. Het zorgt voor de aanmaak van belangrijke vitamines.
  • Vroeger jaagden de mensen veel op zeehonden omdat ze vonden dat die teveel vis aten. Tegenwoordig is dat streng verboden!
  • Er zijn in Nederland speciale rustgebieden voor zeehonden aangewezen. Niemand mag daar zomaar met een boot varen of rondlopen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb